Grudziądz. Lewica przystąpiła do Obywatelskiej Kontroli Wyborów

Warto przypomnieć, że 3 czerwca br. powołano Porozumienie o Obywatelskiej Kontroli Wyborów, a na jego tekście traktującym o wspólnym działaniu podpisy złożyli liderzy głównych demokratycznych sił opozycyjnych. Do Obywatelskiej Kontroli Wyborów przystąpili: KOD, PO, Polska2050, Lewica, PSL, Razem, iPL, .N, Partia Zieloni, PPS, Ruch Samorządowy TAK dla Polski, UED. Porozumienia w lokalnym wymiarze podpisali już w Kujawsko-Pomorskiem działacze Nowej Lewicy w Bydgoszczy i Toruniu. Dziś akt ten dokonał się w Grudziądzu.

– Na grudziądzkim Rynku, w samo południe, w imieniu Nowej Lewicy w Grudziądzu, podpisałem Porozumienie ws. Obywatelskiej Kontroli Wyborów. Jego celem jest przeciwdziałanie ewentualnym nieprawidłowościom wyborczym.

Porozumienie zostało podpisane z inicjatywy Komitetu Obrony Demokracji i dotyczy wspólnych działań w celu powołania jak największej liczby obserwatorów i mężów zaufania oraz osób zasiadających w komisjach wyborczych w nadchodzących wyborach.

Oprócz mnie podpisy złożyli przedstawiciele demokratycznych partii politycznych i organizacji działających w naszym mieście – powiedział Rafał Heidek, współprzewodniczący Rady Miejskiej  Nowej Lewicy w Grudziądzu.

grudziadz okw2 copy   grudziadz okw3

W treści Porozumienia czytamy:

„My, niżej podpisani Obywatelki i Obywatele, w imieniu organizacji i partii, które reprezentujemy jako ich liderzy, w trosce o przyszłość i dobro Polski

• w obliczu zbliżających się wyborów na każdym szczeblu funkcjonowania Państwa i Unii Europejskiej
  • wobec uzasadnionych obaw związanych z prawidłowym ich przebiegiem,

ZAWIERAMY POROZUMIENIE

o wspólnym przystąpieniu do Obywatelskiej Kontroli Wyborów Komitetu Obrony Demokracji, by przeciwdziałać możliwym nieprawidłowościom podczas przyszłych wyborów powszechnych w Rzeczypospolitej.

Porozumienie dotyczy wspólnych działań, w ramach OKW:

• naboru oraz koordynacji obsady komisji wyborczych, członków komisji, obserwatorów społecznych i mężów zaufania;
  • obserwacji oraz kontroli przebiegu procesu wyborczego;
  • systemowego raportowania wyników wyborów oraz potencjalnych nieprawidłowości.

W przekonaniu, że jedną z najważniejszych podstaw demokratycznego państwa są właściwie przeprowadzone, kontrolowane i powszechne wybory – zawieramy to porozumienie w imię uczciwości, praworządności i obywatelskiego prawa do kontroli władzy. To jest istota społeczeństwa obywatelskiego.”.

grudziadz okw1 copy   grudziadz okw5

O idei podpisanego w siedzibie Senatu Porozumieniu, koordynowanego przez KOD, tak wypowiedział się 3 czerwca marszałek Tomasz Grodzki:

„– Liczy się każda inicjatywa, która przybliża nas do powrotu konstytucji i zapewnienia wyborów wolnych, bezpośrednich i uczciwych”. To początek drogi do obywatelskiej kontroli wyborów, aby one się odbyły tak, jak to przewiduje Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej. To jest rzecz niezwykle ważna, żeby nie powiedzieć – bezcenna”.

Opr, nim, 12 listopada 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!